11. marraskuuta 2015

Isänpäivän kinuskikakku

Vaikka kinuskikakku on tyyliltään juhlava ja perinteinen, sopii se erinomaisesti isänpäivän kakuksi. Toisaalta onhan tässä merkkipäivässä syytä juhlaan, isiä ajatellaan/arvostetaan vähemmän kuin äitejä.
Jos se ei jo ole tullut teille selväksi, mainittakoon se vielä; isäni on todellinen perinteiden ja klassikoiden mies. Tästä johtuen tämä kakku sopi mielestäni kuin nenä päähän tähän tilaisuuteen.

Ainekset   Ø 24 cm:n kakkuun
kakkupohja tällä ohjeella

kostutukseen 2 dl maitoa
2 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
vadelmamarmeladia tms.
3 dl vadelmia
1 ½ patukkaa (á 56 g) Daimia rouheena

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

4 dl vispikermaa
1/4 dl sokeria
(rouhittua Daimia)

Valmista kakkupohja ohjeen mukaan mielellään jo edellisenä päivänä.
Vaahdota kerma ja lisää sokeri vaahdotuksen loppuvaiheessa. Jaa kakkupohja kolmeen osaan ja aseta pohjalle tuleva levy tarjoilulautaselle, kostuta maidolla. Sipaise vadelmamarmeladia aivan ohut kerros pohjakerroksen päälle (näin pohjan huokoset tukkiutuvat ja kermavaahto ei imeydy pohjaan). Jaa kermavaahto osiin niin, että siitä riittää kahteen täyteväliin ja hiukan reunoille tasoitteeksi. Levitä kermavaahtoa alimmalle pohjalevylle ja asettele päälle vadelmia ja Daim-rouhetta. Täytä myös toinen täyteväli näin. Aseta kanneksi tuleva levy kakun päälle ja painele kakkua varovasti/kevyesti niin, että kakun pinta on tasainen.

Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri pinnoitettuun kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan hiljaa sekoitellen. Pienennä lieden lämpöä ja keitä kinuskia keskilämmöllä n. 15 minuuttia. Aika on vain ohjeellinen, vahdi ja tarkista kinuskin "kypsyys" vesilasitestillä pudottamalla tippa kinuskia kylmään veteen. Jos tippa pysyy kiinteänä ja sitä pystyy muotoilemaan, kinuski on valmista. Jos tippa liukenee veteen, jatka vielä hetki keittämistä. Varo kuitenkin keittämästä liikaa, koska kinuskista tulee helposti sitkeää.
Kaada kuuma kinuski heti kakun päälle ja tasoita tarvittaessa. Jos kinuskin antaa seistä keittämisen jälkeen, se alkaa jähmettyä eikä levity enää tasaisen kauniisti kakun päälle.
Nosta kylmään hetkeksi, jotta kinuski jäähtyy. Kun kinuski on jäähtynyt, tasoita aiemmin erottamallasi kermavaahdolla kakun reunat. Nosta kakku takaisin kylmään ja anna kakun tasoittua ja mehustua vähintään kaksi tuntia, mieluiten yön yli.

Vatkaa kerma vaahdoksi kuten yllä. Valitse sopiva tylla ja aseta se massapussiin. Täytä massapussi kermavaahdolla. Pursota haluamasi reunapursotukset sekä reunoihin että kakun päälle. Koristele halutessasi Daim-rouheella.

2 kommenttia

  1. Empäs muistakaan milloin olisin viimeksi syönyt kinuskikakkua mutta pitääpä pistää resepti ylös seuraavaa leipomistilaisuutta varten! :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa laittaa! Ei taida olla kinuskikakkua voittanutta :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!