26. heinäkuuta 2015

Poika

© like.fi
"Jos on tyttö, vaikka on poika, se on sama juttu kuin olisi sairaalassa lääkäreiden ja sukulaisten ja mittareiden mukaan vihannes, vaikka itse tietäisi olevansa elossa ja yrittäisi huutaa, että älkää vetäkö niitä letkuja irti, minä elän.
Marion eli Makke on aina tiennyt olevansa poika. Perhe yrittää pakottaa Makkea tytöksi ja suojella häntä ulkopuolisilta. Välillä äiti tuntuu tajuavan lastaan ja välillä taas ahdistaa hänet nurkkaan. Naiseksi kasvaminen, pukeutuminen, kaverisuhteet, koulunvaihdot, seurustelu. Muiden nuorten ilon aiheet ja arki  ovat Makkelle pelottava temppurata, jolla hän taiteilee yksin."

Marja Björkin neljäs romaani, Poika, perustuu kirjailijan oman pojan kokemuksiin ja se on saanut laajasti huomiota (näihin lukeutuvat  mm. vuoden 2013 Finlandia Junior-ehdokkuus ja Nuori Aleksis-kilpailun voitto), eikä suotta.
Teos kuvaa koskettavasti kipeän kasvutarinan ja avartaa ajankohtaista aihetta. Jo kirjan kansi oli silmiini hätkähdyttävä. Lisäksi Björkin omakohtaisuus luo tarinalle lisämausteensa. Mielestäni teos haastaa hyvin aivoja ja pistää käsityksen transsukupuolisuudesta uuteen uskoon.

Lukukokemuksena kirja on hyvä: tekstin tyyli on vahva ja mutkaton. Juuri kirjan selkeys tuo tarinan sanoman esiin. Myös teoksen arkipäiväisyys on yksi vahvistavista tekijöistä. Teksti on nopealukuista ja kirja tulee ahmittua yhdeltä istumalta (tätä edistää myös tekstin suuri fontti, mikä hiukan "pistää silmään").

Kirjan henkilöt voisivat hyvin elää ns. meidän maailmassamme ja pidin Makkesta. Myös muut kirjan henkilöt ovat todentuntuisia, mutta välillä lukiessa tuntui, että etenkin Makken perheenjäseniä ja heidän välisiään suhteita oli kärjistetty jo liiaksi. Toisaalta, kun asiaa ajattelee toiselta kantilta, kuvaa se hyvin lähimpien ihmisten vaikutusta ihmisen persoonaan ja käsitykseen itsestä. Jokainen tarvitsee tunnetta, että on hyväksytty ja rakastettu sekä kelpaa sellaisena kuin on.

Lopputulemana siis voisi sanoa, että Poika ja Marja Björk ovat ansainneet tunnustuksensa. Toivottavasti Björkistä kuullaan myös tämän jälkeen muilla hyvillä teoksilla.

♥♥♥♥½ - 4½ viidestä

4 kommenttia

  1. Kuulosti tosi kivalta kirjalta! On ehkä pakko lukee :D.

    http://kakkujaunelmia.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Pitääpä lisätä lukulistalle kun vaikutti sen verran mielenkiintoiselta! :D Etsinkin juuri kovasti uusia kirjoja luettavaksi kun lukubuumi iski! :3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!