12. heinäkuuta 2015

Laura, Palokaski #1

"KADONNUT. 16-vuotias Laura Anderson nähtiin viimeksi lauantaina 13.8. kello 23 Palokasken uimarannalla juhlimassa ystäviensä kanssa. Laura on hoikka, keskipituinen, hänellä on mustaksi värjätty tukka, siniset silmät ja kadotessaan hän oli pukeutunut mustiin shortseihin ja huppariin. Kaikkein pienimmätkin vihjeet pyydetään kertomaan poliisille numeroon 071-583 4819 tai osoitteessa www.facebook.com/missäonlaura.
Kun Miia Pohjavirta eroaa poliisin some-konsultin työstä Facebook-riippuvuutensa takia ja palaa lapsuudenkouluunsa Palokaskeen erityisopettajaksi, hän ajattelee elämän rauhoittuvan. Mutta koulun oppilas Laura Anderson on kadonnut. Kaikilla on oma teoriansa siitä, missä Laura on, ja eniten tuntuu tietävän Miian oma veli, Nikke Pohjavirta, joka työskentelee samassa koulussa psykologina. Mistä Nikke ja Laura ovat puhuneet pitkissä keskusteluissaan? Intiaanikesä hauduttaa Palokasken lähiötä kun Miian paluusta kotimaisemiinsa tulee painajainen."

© adlibris.com
Huh huh! Mistähän sitä aloittaisi? Olen lähes sanaton ja täysin häkeltynyt. Varmaa on vain se, että mitään vastaavaa en koskaan aiemmin ole lukenut, ja ensimmäinen ajatukseni Lauran loputtua olikin "EI, ei se vielä saa loppua!".

Mikä Laurasta sitten tekee niin uskomattoman ihanan? Kirjana se ei ole kovinkaan suuri, sivujakin on vain 221. Kun tähän yhdistetään kaiken muun imaiseva kerronta, älykäs juoni sekä ajankohtainen aihe ja ripaus jännitystä, on koossa häkellyttävä teos, joka täytyy lukea ensimmäisellä lukukerralla kannesta kanteen.

Kerronnaltaan kirja tuo mieleeni Salla Simukan. Se on samoilla tavoin samaan aikaan niin pelkistettyä ja konstailematonta, mutta sisältää silti niin paljon. Ja se upposi minuun täysin. Samoin kuin partaveitsen terävä juoni, joka on osattu rakentaa hyvin. Yhdessä nämä kaksi kertovat tällä hetkellä hyvin tärkeästä ja vaikeasta ongelmasta, internetin vaikutuksista elämäämme.
Internet on hyödyllinen apuväline tiedon löytämisessä ja jakamisessa sekä ihmisten yhteydenpidossa. Siltäkin löytyy kuitenkin myös se huonompi puoli. Löydetty ja jaettu tieto ei välttämättä ole oikeaa, se voi olla jopa harhaanjohtavaa. Ihmiset nimimerkkiensä takana voivat olla ihan mitä tahansa ja pystyä kauheisiin asioihin. Vaikka tiedostamme tämän, silti internet vaikuttaa elämäämme nykyään hyvin paljon. Laurassa mielestäni tähän on otettu kantaa onnistuneesti.


Muita tekijöitä, jotka mielestäni lisäävät kirjan onnistuneisuutta, ovat lukujen sopiva pituus ja kirjan ulkoasu. Teksti on hyvää kokoa ja kansi on jollakin tapaa kaunis. Myös kirjan henkilöhahmot ovat hyviä.

♥♥♥♥♥ - täydet viisi

Hehkuttaessani itse kirjaa unohtui minulta tyystin maininta kirjan kirjoittajasta. Palokaski-trilogian taakse kätkeytyy nimimerkki J. K. Johansson, joka kirjan takaliepeen mukaan koostuu useista tarinankerronnan ammattilaisista. Mieltäni aihe kutkuttaa, haluaisin heti tietää, keitä he ovat. Mutta vaikkei heidän nimiään julkisuuteen olekaan kerrottu, ovat he juuri sitä, mitä kirjakin sanoo, ammattilaisia, jotka tietävät mitä tekevät, mistä lukijat pitävät ja miten luoda heitä kiinnostava kokonaisuus. En siis malta odottaa, että saan trilogian seuraavan osan, Nooran, käsiini. :)

2 kommenttia

  1. Vaikuttaa kyl todella kiinnostavalta kirjalta! Onko tää tän trilogian eka osa, vai? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, on ensimmäinen. Ja suosittelen ehdottomasti lukemaan! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!