23. heinäkuuta 2015

Keikauskakku ystävänkakusta

Satokausi lähenee jälleen huippuaan ja tarjolla on mitä ihanampia hedelmiä, vihanneksia ja kohta marjojakin. Valinnanvaikeus kaupassa on suuri. Tällä kertaa tähän keikauskakkuun mukaan pääsivät nektariini, omena ja viinirypäle, ja lopputulos oli mielestäni hyvä, vaikka itse sanonkin.

Keikauskakku itse tyyppinä on helppo. Leivos kootaan vuokaan väärinpäin eli kakun koristeena toimivat elementit laitetaan ensimmäisen kakkuvuoan pohjalle voin ja mausteiden päälle, jonka jälkeen taikina kaadetaan vuokaan ja koko komeus paistetaan kypsäksi. Ainoa muistettava asia on se, ettei kakkua saa kumota heti uunistaoton jälkeen, vaan sen täytyy antaa vetäytyä vuoassa 10 minuuttia ennen kumoamista, jotta paiston aikana vuoan pohjalle muodostunut karamellisoitunut liemi pääsee vielä tekemään taikojaan kakulle.
Lisämakua kakulle antaa ystävänkakkujuuri eli ns. Hermanni. Hermanni on hiivakäymisprosessilla synnytetty juuri, joka parantaa leivonnaisen makua ja säilyvyyttä. Keikauskakkuun Hermanni sopii hyvin sen happaman maun ansiosta, joka tasapainottaa hedelmistä syntyvää makeutta.
Ystävyyskakun idea on yksinkertainen: saat juuren ystävältäsi ohjeen kera ja hoidat juurta ohjeiden mukaisesti 10 päivän ajan. Kun juuri on turvonnut, se jaetaan viiteen osaan, joista yhden pidät itse ja leivot haluamallasi tavalla. Loput neljä osaa annat eteenpäin ystävillesi.
Jos kiinnostuit ystävyyskakusta, lisää tietoa ja ohjeen Hermanniin löydät tämän postauksen alaosassa olevasta linkistä.
Ainekset   Ø 28 cm:n kakkuvuokaan
50-75 g voita tai margariinia
½ dl fariinisokeria
kanelia
kardemummaa
4-5 kypsää nektariinia

3 dl ystävänkakkujuurta
5 dl vehnäjauhoja
2 dl fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
2 dl (2-4 omenaa) omenaraastetta
1 dl pilkottuja viinirypäleitä tai rusinoita
150 g sulatettua voita tai margariinia

Höylää juustohöylällä jääkaappikylmästä rasvasta ohuita siivuja ja asettele ne vuoan pohjalle. Levitä rasvan päälle tasaiseksi kerrokseksi fariinisokeri ja ripottele päälle makusi mukaan kanelia ja kardemummaa. Halkaise nektariinit, poista kivet ja viipaloi hedelmät 8 osaan. Asettele nektaarinin viipaleet tiiviisti vuoan pohjalle.

Sekoita ystävänkakkujuureen muut aineet listan mukaisessa järjestyksessä niin, että saat aikaan tasaisen taikina. Varo kuitenkin vatkaamasta! Kaada taikina vuokaan hedelmien päälle ja tasoita taikinan pinta. Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Kun kakku on kypsä, älä kumoa sitä heti tarjoiluvadille, vaan anna kakun vetäytyä 10 minuutin ajan. Tarjoilualustaksi kannattaa varata jokin hiukan korkeareunaisempi astia, koska kumoamisen jälkeen vuoan pohjalle muodostunut, imeytymätön liemi valuu kakkua pitkin tarjoilulautaselle.
Anna kakun vetäytyä ja kiinteytyä rauhassa ja nauti kakku vasta täysin jäähtyneenä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Vinkki! Saat kakusta maito-, vilja- ja kananmuna-allergikoille sopivan, kun korvaat käyttämäsi rasvan maidottomalla versiolla, jauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja kananmunat banaanilla (1 munaa vastaa ½ banaania, muista vähentää sokerin määrää) tai hedelmäsoseella (1 munaa vastaa 1 dl hedelmäsosetta). Muista kuitenkin, että myös juuren tulee olla silloin allergikoille sopiva.
Vinkki! Voit valmistaa juuren itse tällä ohjeella.

2 kommenttia

  1. Näyttää niiiin herkulliselta! Pakko leipoa joskus ite :33

    http://maailmanrannikoilta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja suosittelen kokeilemaan :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!