28. kesäkuuta 2015

Avaimenperä munkinnyöristä ja helmistä

Maailma on pullollaan jos jonkinlaisia nauhoja ja nyörejä ja niiden solmeilu on mielestäni hauskaa ja rentouttavaa puuhaa. Kun työn saa hyvään alkuun, siihen uppoutuu täysin. 
Helppoutensa lisäksi nyörit, kuten tämä munkinnyöri, ovat monikäyttöisiä. Langaksi/nauhaksi kelpaa lähes mikä tahansa materiaali aina matonkuteista muoviseen nauhaan ja villalankaan (itse käytin vaaleaa samettilankaa). Yleensä munkinnyöri solmeillaan kahdella erivärisellä nauhalla, mutta pienoisen materiaalipuutteen vuoksi minun nyörissäni nauhat ovat samanlaiset ja väriä antavat helmet.
Tarvikkeet
avainrengas
lankaa/nauhaa
helmiä
sakset
mitta
(isosilmäinen neula)

Mittaa langasta/nauhasta kaksi n. 45 cm pitkää pätkää ja sido ne avainrenkaaseen (ei kuitenkaan siihen ohuempaan kohtaan, josta avaimet pujoitetaan renkaaseen). Asettele nauhat pääilmansuuntien mukaan.
Aloita työ kuvan mukaisesti laittamalla ylin nauha oikealla olevan nauhan päälle (1). Siirrä oikeanpuoleinen nauha tämän ja alhaalle osoittavan nauhan päälle (2). Tämän jälkeen laita alhaalla oleva nauha oikean ja vasemman puoleisten nauhojen päälle (3). Siirrä vasen nauha alimman nauhan päälle ja pujota se ylhäällä olevan nauhan muodostamasta silmukasta läpi (4). Kiristä näin syntynyt silmukka vetämällä nauhoja yhtä aikaa (5), mutta varo vetämästä liian kovaa. Solmu on tarpeeksi kireä, kun se muodostaa neliön. Jatka tähän tyyliin; ensimmäinen nauha yhden yli, toinen kahden yli, kolmas kahden yli, neljäs kahden yli ja yhden ali, kiristys. Sido haluamassasi tahdissa helmiä (tarvittaessa neulaa apuna käyttäen) työhön lankojen mukana.
Kun nyöri on haluamasi pituinen, sido se n. 10 cm pitkällä nauhalla hevosenhäntäsolmulla. Katkaise nauhojen päät sopivan mittaisiksi.

Vinkki! Teippaa avainrengas tarvittaessa pöytään kiinni maalarinteipillä, jottei nyöri pääse kääntymään missään vaiheessa työtä. Näin nyöristä tulee tasainen.

6 kommenttia

 1. Tätä voisin jopa kokeilla, oon mestari hukkaamaan avaimeni. Toisaalta jätän myös kroonisesti kesken kaikki käsityöyritelmäni. :D Aivan ihana blogin nimi joka tapauksessa!

  http://vaihtoehtoinenuniversumi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä työ tuskin jää kesken, koska se valmistuu yhdessä hujauksessa ;)

   Poista
 2. Oi ihana, nostalginen munkinnyöri! :3 En olekaan pitkään aikaan näitä tehnyt mutta voisi pitkästä aikaa kokeilla, kiitos ideasta - mInustakin tällainen pikkunäpertely on varsin rentouttavaa puuhaa! :) Ja tervetuloa blogiyhteistyöhön minunkin puolesta, pidän blogia mackoin - my dream number 2 ja ollut yhteistyössä mukana alusta asti! :)

  VastaaPoista
 3. Onpas kiva askarteluidea:)

  http://sofiawilhelmiina.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!