10. maaliskuuta 2015

Vadelma-mantelikeksit

Tämä resepti on yksi perheeni luotto-ohjeista, eikä suotta. Ohje on Hapanleivästä sacherkakkuun-nimisestä kirjasta, josta hiukan lisää tietoa alempana. Kirjasta ohje löytyy Vadelmavinoneliöt-nimellä.
Nämä keksit sopivat gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle henkilölle, mutta maistuvat taatusti myös muillekin! Keksien rakenne on hiukan murenevainen mantelijauheen takia, mutta se kiinteytyy, kun muistaa paiston jälkeen jäähdyttää ne hyvin. Myös ilmava pakkaus auttaa keksejä pysymään paremmin koossa.
Ainekset   n. 130 kpl
200 g voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
50 g mantelijauhetta
4-5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
paistonkestävää vadelmamarmeladia

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahtoon. Sekoita seos tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Anna taikinan vetäytyä 1-1 ½ tuntia jääkaapissa.
   Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele palat tangoiksi (Ø 2 cm). Jaa tangot 1 cm pitkiksi paloiksi ja pyörittele palat palloiksi. Litistä pallot pellillä ½ cm paksuisiksi ympyröiksi, jätä leviämisvaraa. Pursota tai lusikoi keksien keskelle vadelmamarmeladia.
   Paista keksejä 200-asteisen uunin keskitasolla 8-12 minuuttia. Anna jäähtyä ennen siirtämistä.
Hapanleivästä sacherkakkuun on vuonna 2004 julkaistu, Marjo Jokisen ja Leila Kekkosen tekemä, täysin gluteeniton keittokirja, josta löytyy sekä makeita että suolaisia leivonnaisia aina leivistä ja muista suolaisista tuotteista täytekakkuihin, kekseihin ja leivoksiin. Kirjassa on ohjeita kaikentasoisille leipojille sekä runsaasti tietoa keliakiasta ja keliaakikoille soveltuvista raaka-aineista. Tässä on keittokirja, joka kannattaa löytyä jokaisen kirjahyllystä!

2 kommenttia

  1. Ooh miten herkullisen näköisiä! Noita voisi ihan testatakin joskus paremmalla ajalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, se palkitaan :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!