10. elokuuta 2014

Puoliksi paha

Sally Green, Puoliksi paha-trilogia, osa 1

Puoliksi paha on yksi tämän kesän/syksyn uunituoreista teoksista. Kirja on Sally Greenin esikoisteos, ja vaikuttava sellainen.

"Nathan Byrn on puoliksi paha. Hän on puoliksi valkoinen noita, puoliksi musta. Hänen äitinsä oli parantaja, hänen isänsä on murhaaja. Hän on kaikkien hylkäämä, mutta jokaisen jahtaama.
Puoliksi paha on henkeäsalpaava tarina erään pojan selviytymiskamppailusta. Ihmisten keskuudessa elävässä salaisessa noitayhteisössä mustia ja valkoisia noitia yhdistää yksi asia: pelko poikaa kohtaan, joka kuuluu molemmille puolille ja ei kummallekaan."

Puoliksi paha on ainutlaatuinen kirja. Vaikka aihe on tuttu ja joidenkin mielestä ehkä tylsäkin/loppuunkaluttu, on kirjailija osannut luoda täysin omanlaisensa tarinan venyttäen tutuksi tulleita rajoja.
Tarina on mukaansatempaava ja imee lukijansa mukaan välittömästi, koko kirja täytyy ahmia heti. Kerronta on sujuvaa ja yksityiskohtaista, kieli helppolukuista.
Juonenkäänteet ovat nopeita ja välillä arvaamattomiakin, mutta jotain jäin silti siihen kaipaamaan.
Kirja tuo mielestäni hyvin esiin rotuerottelun ja rasismin, toisen rodun leimaamisen, yleistämisen koko rotua koskevaksi ja halveksunnan. Henkilöt ovat aidontuntuisia raakuuksineen, löytyy joukosta tietysti muutama hyviskin.
Luen vähän kirjoja, joissa pojat/miehet olisivat päähenkilöitä, mutta tästä tykkäsin. Ehkä yksi monista syistä oli se, ettei kirjailija ollut korostanut päähenkilön sukupuolta vaan tuonut esiin enemmän oman itsensä löytämistä ja muita minuutta koskevia asioita.
Puoliksi paha-kirjalle annan tähtiä neljä viidestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!