30. heinäkuuta 2014

Sämpylät

Itse leivoitut sämpylät ovat vastustamattomia lämpöisinä, hetki uunista oton jälkeen. Kaveriksi käy niin tuorejuusto, tavallinen margariini kuin vaikka juusto.
Pehmeiden ja ilmavien sämpylöiden salaisuudeksi olen todennut kunnon vaivaamisen ja sen, että jättää taikinan melko löysäksi. Itsellä paras taikina on sellainen, joka irtoaa kupin reunoista, mutta tarttuu vielä hiukan käteen kiinni. Eli olkaa varovaisia ja tarkkoja jauhojen lisäämisen ja alustamisen kanssa.
Ohje ja kuva (tällä kertaa valitettavasti näin, koska oma rakas Canonin digikamerani on muuton takia eri osoitteessa kuin minä) on otettu k-ruoka.fi:stä.
Ainekset  12-15 sämpylään
1/2 l vettä tai maitoa
1 ps (11 g) kuivahiivaa
9-11 dl sämpyläjauhoja tai vehnäjauhoja
2 rkl juoksevaa hunajaa tai siirappia
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä

Lämmitä valitsemasi neste 42-asteiseksi eli hiukan kädenlämpöistä lämpöisemmäksi. Sekoita kuivahiiva n. desiin jauhoja ja lisää taikinaan hunajan/siirapin ja suolan kanssa. Alusta taikinaa vähitellen jauhoilla ja lisää loppuvaiheessa öljy. Jätä taikina tarpeeksi pehmeäksi. Anna kohota n. puolisen tuntia vedottomassa paikassa, esim. mikrossa (älä kuitenkaan laita mikroa päälle).
Kun taikina on kohonnut, leivo siitä n. puolen metrin mittainen pötkö ja jaa se 12-15 osaan. Kohota pellillä hyvin (sämpylät ovat valmiita paistoon, kun niihin kevyesti painettu kolo kohoaa takaisin ylös) ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Sämpylät ovat kypsiä, kun ne ovat ottaneet väriä sekä päälli- että alapuolelta ja pohjasta koputettaessa sämpylä hiukan "kumisee". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!