28. heinäkuuta 2014

Matka alkaa

Beth Revis, Across the Universe-trilogia, osa 1

Matka alkaa-kirjaa aloitellessani olin erittäin epäileväinen, että sopiiko tämä kirja makuuni.
Jo takakannen teksti antoi sen kuvan, että kirja on scifiä, jonka kovin suuri fani en ole, mutta silti tarina pääsi yllättämään:
"Hyinen matka kohti tuntematonta alkaa. Avaruusalus Varjelus lähtee viemään tiedemiehistä ja asiantuntijoista koostuvaa retkikuntaa kohti kaukaista planeettaa. Mukana aluksella ovat myös 350 vuodeksi syväjäädytetyt Amy ja hänen vanhempansa.
17-vuotias Seuraaja on asunut Varjeluksella koko ikänsä ja hänelle Aurinko-Maa on vain kaukaista historiaa. Kun Seuraaja valmistautuu tulevaan tehtäväänsä aluksen johtajana, hän löytää alukseen kätketyt ihmiset - ja punatukkaisen Amyn.
Kun Amy herää 50 vuotta liian aikaisin, niin selviää, että myös muiden syväjäädytettyjen henki on uhattuna."

Minulla on tästä kirjasta enemmän huonoa kuin hyvää sanottavaa (kuten voitte päätellä siitä, ettei scifi ole lempityylilajejani). Joten aloitetaan risuista. Alku on mielestäni sekava ja hämmentävä, tarinaan ei mistään tahdo päästä sisään. Pikkuhiljaa se kuitenkin alkaa kehkeytyä ja jossain vaiheessa pääsin jotenkin kyytiin mukaan.
Kirjoitusvirheitä on suomentajalla lipsahtanut muutama mukaan ja joissakin kohdissa teksti on hiukan vaikeaselkoista. Kerrontakin on melko vaisua, eikä kuvailua juuri ole, mitä jäin kaipamaan suuresti.
Vaikka tarinassa on paljon yllättäviäkin juonenkäänteitä, on kuitenkin itse kirjaa käsittelevän ongelman ratkaisu mielestäni liian yksinkertainen ja sen pystyi päättelemään/arvaamaan helposti, mikä laskee kirjan mielenkiintoisuutta ja jännittävyyttä.
Todennäköisesti ainoaksi hyväksi puoleksi mielestäni osoittautui kirjailijan hyvä taito jäsentää luvut sopivan mittaisiksi. Mutta onhan sekin jo jotain.
Across the Universumin ensimmäiselle osalle annan tähtiä kaksi viidestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!